Positiv prisutveckling för bostadsrätter i Uppsala län

/assets/img/uppsala_v32.png
Uppsala. Foto: Alexander Shapovalov / Mostphotos
 

De tre senaste månaderna har priset för en bostadsrätt i Uppsala län stigit med i snitt 4,4 procent. Mest ökade priserna i kommunen Tierp. Det visar en ny mätning från Svensk Mäklarstatistik.

Den tionde augusti släppte Svensk Mäklarstatistik en ny mätning av boprisutvecklingen i landet. Där framgår bland annat att bostadsrättspriserna i Uppsala län stigit med i snitt 4,4 procent under den senaste tremånadersperioden, maj-juli 2021. Snittpriset per kvadratmeter för en bostadsrätt i länet blev 38 854 kronor, baserat på totalt 1 719 sålda objekt.

På kommunnivå noterades den största uppgången i Tierp där resultatet blev plus 4,1 procent, följt av Uppsala kommun där priserna steg med plus 3,2 procent. Bostadsrättspriserna i Enköping ökade med 1,9 procent under perioden och i Knivsta med 1,2 procent.

I två kommuner sjönk priserna på bostadsrätter under maj-juli i år. Den ena är Håbo där minus 1,2 procent noterades och den andra kommunen är Östhammar med ett resultat på minus 0,4 procent.

Sett till årsbasis ligger prisutvecklingen inom länet nu på plus sju procent.

Svensk Mäklarstatistik beräknar den senaste månadsförändringen genom ett medelvärde för de tre senaste månaderna, viktat efter antalet försäljningar, som jämförs med vad motsvarande värde var en månad tillbaka i tiden. Detta redovisas sedan som ett glidande medelvärde. Den senaste tremånadersperioden jämförs med motsvarande period innan. Resultatet för den senaste månaden är preliminärt.

Statistiken tas fram månatligen av Statistiska Centralbyrån (SCB) på uppdrag av Svensk Mäklarstatistik. Prisstatistik som tas upp i artikeln avser genomsnittliga resultat.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen