SEB tror på fortsatt stigande bopriser – även under 2022

/assets/img/37017779-bostader-husfasader-bostadshus-flerbostadshus.jpg
Lägenheter i Stockholm. Foto: Mostphotos
 

I senaste Nordic Outlook från SEB bedömer banken att prisutvecklingen på svensk bostadsmarknad fortsätter uppåt ett bra tag till, samtidigt som uppgången väntas bromsa in under nästa år.

Under förra veckan släppte banken SEB rapporten “Nordic Outlook, maj 2021” som innehåller prognoser med fokus på det ekonomiska läget i norra Europa. Där ingår bland annat en del om hur svensk bostadsmarknad förväntas utvecklas framöver.

I allmänhet tror banken på en stark återhämtning av svensk ekonomi under andra halvan av innevarande år. Vidare väntas Sveriges Riksbank dra ned på köpen av obligationer före Fed (USA:s centralbank) och ECB (Europeiska centralbanken). Reporäntan, den svenska styrräntan, beräknas bli kvar på noll procent under kommande år trots att inflationen spås ligga på en låg nivå. 

När det kommer till bostadsinvesteringar i landet ser de ut att kunna stiga framöver, efter några år av nedgångar. Offentliga investeringar bedöms kunna bidra till denna utveckling.

Enligt den senaste Nordic Outlook ser utsikterna för en fortsatt boprisuppgång ljusa ut på nationell nivå. Under årets första kvartal uppges bostadspriserna ha stigit med nära fem procent i snitt (säsongsjusterat) sedan december ifjol och på årsbasis noterades en uppgång om 15 procent i mars i år. Sammantaget är bankens bedömning att priserna kommer öka med sju till åtta procent under 2021 och att noteringen för nästa år landar på plus fem procent.

Orsaker till den förväntade inbromsningen av uppgången vara att amorteringskravet återinförs i augusti och att uppdrivna prisnivåer talar för att takten på prisuppgången kommer att bli lägre. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen