Tvetydig boprisutveckling i Stockholm och Göteborg

/assets/img/norra-alvstranden-goteborg.jpg
Bostäder i Göteborg. Foto: Carina Andreasson / Mostphotos
 

Ny statistik från Valueguard visar på stigande bostadsrättspriser i Stockholm och Göteborg under första halvan av augusti, jämfört med juli som helhet. Men jämför man istället med andra halvan av juli blir resultaten negativa.

Statistikproducenten Valueguards senaste uppdatering av prisindexet HOXSWE visar att prisutvecklingen för bostadsrätter i Stockholm och Göteborg gått ned under första halvan av augusti, jämfört med utvecklingen under juli månads andra hälft; minus 0,1 procent i Stockholm och minus 0,3 i Göteborg. Jämför man istället med resultaten för hela juli har priserna i huvudstaden stigit med 0,7 procent och i Göteborg blir resultatet då plus 0,3 procent. 

Försäljningarna av bostadsrätter i landet var cirka 25 procent fler i juli 2020 än under samma månad i fjol, och nära 40 procent fler jämfört med juli 2018. 

Bostadsrättsindex på riksnivå ökade med 1,8 procent under juli och steg i samtliga av landets tre storstäder. I Stockholm steg det med 1,3 procent, i Göteborg med 1,1 procent och i Malmö med två procent.

Efter justering av säsongseffekter blir resultatet på riksnivå istället plus 0,8 procent.

Enligt en text på Valueguards hemsida brukar bostadsrättsmarknaden i juli vara stark, medan villamarknaden tenderar att vara svagare. På grund av det går bostadsrättsindex innan säsongsjustering upp mer än efter säsongsjustering i denna mätning, samtidigt som man ser en omvänd effekt för villaindex.   

“Under våren och sommaren har prisutvecklingen inte följt normalt säsongsmönster, sannolikt på grund av coronapandemin, vilket gör att de säsongsjusterade siffrorna bör tolkas med försiktighet.”

Indexet HOX baseras på en teknologi som tar hänsyn till bostadstyp och mäter den underliggande prisutvecklingen på bostadsmarknaden. Nasdaq OMX Valueguard-KTH Housing Index (HOX) har utvecklats i samarbete med KTH. Indexet distribueras av Nasdaq OMX och bygger på data från Svensk Mäklarstatistik AB och Lantmäteriet. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen