Ökande bostadsrättspriser på riksnivå

/assets/img/malmo-is-building-a-lot-of-new-housing.jpg
Bostäder i Malmö. Foto: Johannes Erlandsson / Mostphotos
 

Den senaste månaden steg bostadsrättspriserna på riksnivå och ingen nedgång noterades heller i någon av storstäderna. Det visar Svensk Mäklarstatistiks senaste mätning.

Priserna på bostadsrätter i landet ökade med i snitt en procent i juli och i samtliga storstäder noterades stigande eller stillastående priser för månaden. Den största prisuppgången hade bostadsrätter i Stor-Malmö med plus fyra procent, därefter kom resultatet för centrala Göteborg med plus två procent. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.  

Bostadsrättspriserna i centrala Stockholm, Stor-Göteborg och centrala Malmö steg med en procent, samtidigt som priserna i Stor-Stockholm var stillastående. 

Den genomsnittliga prisutvecklingen för landet ligger nu på plus tre procent. I juli såldes totalt runt 8 200 bostadsrätter, vilket är en ökning med 27 procent jämfört med månad period ifjol.   

Svensk Mäklarstatistik beräknar den senaste månadsförändringen genom ett medelvärde för de tre senaste månaderna, viktat efter antalet försäljningar, som jämförs med vad motsvarande värde var en månad tillbaka i tiden. Detta redovisas sedan som ett glidande medelvärde. Den senaste tremånadersperioden jämförs med motsvarande period innan.

Resultatet för den senaste månaden är preliminärt. Statistiken tas fram månatligen av Statistiska Centralbyrån (SCB) på uppdrag av Svensk Mäklarstatistik. 

Prisstatistik för bostadsrätter, juli 2020:

Källa: Uppdaterade siffror från Svensk Mäklarstatistik som offentliggjordes den elfte augusti 2020. 

Statistiken bygger på 28 231 sålda bostadsrätter under perioden maj – juli i år, och angivna medelpriser är baserade på den senaste månadens försäljningar.  

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen