Fortsatt nedåt för bostadsrättspriser i Västra Götaland

/assets/img/38338948-vy-over-savean-och-byggnader-i-gamlestaden-i-goteborg_.jpg
Vy över Säveån och bostäder i Gamlestaden i Göteborg, Västra Götaland. Foto: Paul Wallén / Mostphotos
 

Nya siffror från Svensk Mäklarstatistik visar på en fortsatt genomsnittlig nedgång för bostadsrättspriserna i Västra Götalands län. Mest sjönk priserna i kommunen Falköping.

Efter att bostadsrättspriserna i Västra Götaland vände ned i förra månadens mätning från Svensk Mäklarstatistik, visar nu även det senaste tremånadersresultatet på ett negativt snittresultat för länet. Under perioden mars – maj i år sjönk priserna för bostadsrätter i länet med i snitt 4,5 procent. En bostadsrätt i Västra Götaland kostar nu i genomsnitt 35 822 kronor per kvadratmeter. 

I 16 av länets kommuner såldes tillräckligt många bostadsrätter under mars – maj, för att kunna utgöra ett tillräckligt stort underlag. Svensk Mäklarstatistiks miniminivå är 25 försäljningar per tremånadersperiod. Statistiken visar att priserna steg i många av länets kommuner. 


Bland dessa kommuner skedde den största prisökningen i Lidköping med ett resultat på plus fem procent. I Lerum noterades plus 3,7 procent och i Stenungsund plus 2,4 procent. Detta samtidigt som bostadsrättspriserna gick ned med 9,3 procent i Falköping. I Kungälv noterades en nedgång om 5,7 procent, och i kommunen Mölndal blev resultatet minus 5,1 procent. 

Totalt såldes 3 995 bostadsrätter i Västra Götaland under den senaste tremånadersperioden, jämfört med 4 424 under samma period ifjol. På årsbasis ligger utvecklingen för bostadsrättspriser i länet nu på plus 1,7 procent.

Svensk Mäklarstatistik beräknar den senaste månadsförändringen genom ett medelvärde för de tre senaste månaderna, viktat efter antalet försäljningar, som jämförs med vad motsvarande värde var en månad tillbaka i tiden. Detta redovisas sedan som ett glidande medelvärde. Den senaste tremånadersperioden jämförs med motsvarande period innan. Resultatet för den senaste månaden är preliminärt. Statistiken tas fram månatligen av Statistiska Centralbyrån (SCB) på uppdrag av Svensk Mäklarstatistik.   

Prisutveckling under de tre senaste månaderna i Västra Götalands län: 

Källa: Uppdaterade siffror från Svensk Mäklarstatistik som offentliggjordes den nionde juni 2020

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen