Lägre priser på bostadsrätter i storstäderna

/assets/img/bostader-husfasader-bostadshus.jpg
Bostäder i Stockholmsområdet. Foto: Mostphotos
 

Under den senaste månaden har bostadsrättspriserna sjunkit i samtliga av landets storstadsområden. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Den senaste mätningen från Svensk Mäklarstatistik indikerar genomgående prisminskningar för bostadsrätter i storstäderna. Det framgår av ett pressmeddelande. För maj 2020 noterades resultatet minus tre procent i Stor-Stockholm och minus två för de centrala delarna av huvudstaden.  
 
Under samma period sjönk bostadsrättspriserna i både Stor-Göteborg och centrala Göteborg med två procent. Samtidigt noterades en nedgång om en procent i Stor-Malmö och minus två för centrala Malmö.  
 
På riksnivå landade snittet för utvecklingen av bostadsrättspriser under maj på minus två procent. Medelpriset per kvadratmeter för en bostadsrätt i Sverige, baserat på försäljningar under den senaste månaden, ligger nu på 37 738 kronor per kvadratmeter.   

Under samma månad uppgick antalet sålda bostäder i landet till 15 000. Antalet sålda  bostadsrätter uppges vara 14 procent färre jämfört med samma period ifjol.  

Prisstatistik för bostadsrätter, maj 2020:

Källa: Uppdaterade siffror från Svensk Mäklarstatistik som offentliggjordes den nionde juni 2020 

Statistiken uppges vara baserad på 28 534 sålda bostadsrätter under perioden mars - maj i år.

Svensk Mäklarstatistik beräknar den senaste månadsförändringen genom ett medelvärde för de tre senaste månaderna, viktat efter antalet försäljningar, som jämförs med vad motsvarande värde var en månad tillbaka i tiden. Detta redovisas sedan som ett glidande medelvärde. Den senaste tremånadersperioden jämförs med motsvarande period innan.

Resultatet för den senaste månaden är preliminärt. Statistiken tas fram månatligen av Statistiska Centralbyrån (SCB) på uppdrag av Svensk Mäklarstatistik.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen