Negativ prisutveckling för bostadsrätter på riksnivå

/assets/img/18142749-kungsholmsgatan_.jpg
Stockholm. Foto: Maria Groth / Mostphotos
 

I april sjönk bostadsrättspriserna i landet, sett till rikssnittet, samtidigt som priserna var stillastående i centrala Göteborg. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.

En ny mätning från Svensk Mäklarstatistik visar att bostadsrättspriserna i landet sjönk under april, rikssnittet för perioden landade på minus en procent. På årsbasis ligger nu utvecklingen i landet på plus sju procent, och en bostadsrätt kostar i snitt 37 810 kronor per kvadratmeter.

Bland storstäderna noterades en genomgående negativ prisutveckling för april, med undantag för centrala Göteborg där priserna stod stilla. För bostadsrätter i Stor-Göteborg blev resultatet minus en procent.

Störst var nedgången i Malmö, där priserna sjönk med två procent både i de centrala delarna och i storstadsområdet. I centrala Stockholm och Stor-Stockholm gick priserna på bostadsrätter ned med en procent. 

Under april i år var antalet sålda bostadsrätter i landet nära oförändrat jämfört med samma period ifjol.

Prisstatistik för bostadsrätter i Sverige, mars 2020:

Källa: Uppdaterade siffror från Svensk Mäklarstatistik som offentliggjordes den åttonde maj 2020

Svensk Mäklarstatistik beräknar den senaste månadsförändringen genom ett medelvärde för de tre senaste månaderna, viktat efter antalet försäljningar, som jämförs med vad motsvarande värde var en månad tillbaka i tiden. Detta redovisas sedan som ett glidande medelvärde. Den senaste tremånadersperioden jämförs med motsvarande period innan.

Resultatet för den senaste månaden är preliminärt. Statistiken tas fram månatligen av Statistiska Centralbyrån (SCB) på uppdrag av Svensk Mäklarstatistik. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen