Genomsnittlig uppgång för bostadsrättspriser i Västmanland

/assets/img/26199299-vasteras-sjostad.jpg
Bostäder i Västerås. Foto: Michael Erhardsson / Mostphotos
 

Från februari till och med april i år har snittpriset för en bostadsrätt i Västmanlands län stigit rejält. I alla fall om man ser till det senaste tremånadersresultatet från Svensk Mäklarstatistik.

På tre månader, februari – april i år, har bostadsrättspriserna i Västmanlands län stigit med 8,1 procent. Detta enligt Svensk Mäklarstatistiks senaste mätning som släpptes den åttonde maj i år. Det genomsnittliga kvadratmeterpriset för en bostadsrätt i länet ligger nu på 20 460 kronor. 

I fyra av länets kommuner har försäljningarna av bostadsrätter varit tillräckligt många under perioden, för att kunna utgöra ett tillräckligt stort underlag. Svensk Mäklarstatistiks miniminivå är 25 försäljningar per tremånadersperiod.

Bland dessa steg priserna mest för bostadsrätter i Västerås, där uppgången blev 4,9 procent. I kommunen Köping noterades resultatet plus 1,3 procent.

Samtidigt sjönk priserna med 6,9 procent i Sala, och resultatet i Fagersta blev minus 4,8 procent. 

Totalt såldes 714 bostadsrätter i länet under perioden, jämfört med 701 under samma månader förra året. 

På årsbasis ligger prisutvecklingen för bostadsrätter i länet nu på plus 4,6 procent.

Svensk Mäklarstatistik beräknar den senaste månadsförändringen genom ett medelvärde för de tre senaste månaderna, viktat efter antalet försäljningar, som jämförs med vad motsvarande värde var en månad tillbaka i tiden. Detta redovisas sedan som ett glidande medelvärde. Den senaste tremånadersperioden jämförs med motsvarande period innan. Resultatet för den senaste månaden är preliminärt.

Statistiken tas fram månatligen av Statistiska Centralbyrån (SCB) på uppdrag av Svensk Mäklarstatistik.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen