Danske Bank: Sjunkande bostadsrättspriser i Stockholms kommun

/assets/img/923516-stockholm-sweden.jpg
Stockholm. Foto: Mostphotos
 

Enligt Danske Banks Boprisindikator sjönk bostadsrättspriserna i Stockholms kommun med fyra procent under april. Och prisnedgången kan bli ihållande. Det framgår av ett pressmeddelande från banken.

Danske Banks Boprisindikator är en månatlig undersökning som baseras på statistik över sålda bostadsrätter i Stockholms kommun. Den innehåller också en prognos för Valueguards Housing Index (HOX). 

Den senaste undersökningen visar på ett prisfall om fyra procent under april, och en nedgång på minus två procent i mars. I ett pressmeddelande från banken uppges utvecklingen vara jämförbar med prisfallet i september och oktober år 2017. Den indikerar också att ytterligare tapp kan följa efter detta.   

En slutsats som banken drar är att det allt sämre läget på arbetsmarknaden kan få hushållen att justera ned betalningsviljan för bostäder.
– Marknaden för bostadsrätter i Stockholm har haft en hög omsättning under april samtidigt som Boprisindikatorn visar ett kraftigt prisfall på fyra procent. En rekordhög uppgång i risken för att bli arbetslös kommer att tynga utsikterna för prisstabilisering innan läget förbättras igen under andra halvåret, säger Michael Grahn, chefsekonom Danske Bank Sverige, i pressmeddelandet.

Danske Bank räknar med att bostadsrättspriserna kan fortsätta fall under de kommande månaderna, och nedgången tros kunna bli större än de sju procent som banken skissade på i mars.

När det kommer till omsättningen av bostadsrätter i april 2020 så var den högre än under samma månad de tre föregående åren.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen