Valueguard: Tydlig prisnedgång för bostadsrätter i Stockholm

/assets/img/29680443-stockholm_.jpg
 

Enligt Valuegards prisindex HOXSWE sjönk bostadsrättspriserna i landet under mars. Den största nedgången noterades för bostadsrätter i Stockholm, där priserna även sjönk i början av april.

Enligt statistikproducenten Valueguards senaste uppdatering av prisindexet HOXSWE sjönk priserna för privatägda bostäder i landet under mars. En särskilt tydlig nedgång noterades för bostadsrätter i Stockholm, där bostadsrättsindex sjönk med 1,7 procent. 

I Göteborg sjönk bostadsrättsindex med 0,8 procent, samtidigt som en nedgång om 1,5 procent noterades i Malmö.

Valueguard har även tittat närmare på prisutvecklingen för bostadsrätter i Stockholm och Göteborg på halvmånadsbasis. Den första halvan av mars låg priserna i Stockholm på ungefär samma nivå som under februari, medan en nedgång om fyra procent noterades för andra halvan av mars. Första halvan av april sjönk priserna med ytterligare två procent. 

Även i Göteborg låg bostadsrättspriserna på ungefär samma nivå i februari som under första halvan av mars. Under mars månads andra hälft sjönk priserna med nära två procent, och resultatet minus två procent noterades för första halvan av april. 

På riksnivå blev prisnedgången för bostadsrätter minus 1,3 procent efter säsongsjustering. 

Med anledning av ett ökat informationsbehov bland aktörer på bostadsmarknaden, till följd av coronautbrottet, har Valueguard även tagit fram ett dagsindex. Det visar bland annat att prisnedgången för bostäder i Stockholm startade den elfte mars i år, samma datum som virusutbrottet klassades som en pandemi av WHO. 

I mars såldes ungefär lika många bostäder som under samma period ifjol.

Indexet HOX baseras på en teknologi som tar hänsyn till bostadstyp och mäter den underliggande prisutvecklingen på bostadsmarknaden. Nasdaq OMX Valueguard-KTH Housing Index (HOX) har utvecklats i samarbete med KTH. Indexet distribueras av Nasdaq OMX och bygger på data från Svensk Mäklarstatistik AB och Lantmäteriet. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen