Stillastående priser för bostadsrätter på riksnivå

/assets/img/26031653-sodermalm-city-district-view-stockholm_.jpg
Stockholm. Foto: Eugene Sergeev / Mostphotos
 

Den senaste månaden har utvecklingen för bostadsrättspriser i landet varit oförändrad. Så även i storstäderna, med undantag för centrala Stockholm. Det visar uppdaterade siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Den åttonde april släppte Svensk Mäklarstatistik sin mätning för mars 2020, avseende den genomsnittliga boprisutvecklingen i Sverige under månaden. Till exempel visar de uppdaterade siffrorna på oförändrade bostadsrättspriser i landet. 

Även på storstadsnivå var priserna stillastående, med undantag för centrala Stockholm där resultatet plus en procent noterades. Årstakten för prisutvecklingen på riksnivå ska vara plus sju procent i dagsläget, och medelpriset för en bostadsrätt i landet ligger nu på 39 546 kronor per kvadratmeter.

Antalet sålda bostadsrätter under de två sista veckorna i mars 2020 var 15 procent färre jämfört med samma period ifjol. Det framgår av ett pressmeddelande från statistikleverantören. 

Prisstatistik för bostadsrätter i Sverige, mars 2020: 

Källa: Uppdaterade siffror från Svensk Mäklarstatistik som offentliggjordes den åttonde april 2020

Statistiken ska vara baserad på 28 606 sålda bostadsrätter under perioden januari 2020 – mars 2020. Medelpriset är enbart baserat på den senaste månadens försäljningar. 

Svensk Mäklarstatistik beräknar den senaste månadsförändringen genom ett medelvärde för de tre senaste månaderna, viktat efter antalet försäljningar, som jämförs med vad motsvarande värde var en månad tillbaka i tiden. Detta redovisas sedan som ett glidande medelvärde. Den senaste tremånadersperioden jämförs med motsvarande period innan.

Resultatet för den senaste månaden är preliminärt. Statistiken tas fram månatligen av Statistiska Centralbyrån (SCB) på uppdrag av Svensk Mäklarstatistik. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen