Positiv prisutveckling för bostadsrätter i landet

/assets/img/36195854-bostader-husfasader-bostadshus.jpg
Bostäder i Stockholm. Foto: Mostphotos
 

I januari steg det genomsnittliga priset för en bostadsrätt i landet med en procent, enligt Svensk Mäklarstatistik. Nyligen släpptes mätningen för februari som även den visar på ett positivt resultat, och en större procentuell uppgång än månaden innan.

Under årets första månad steg bostadsrättspriserna i Sverige med i snitt en procent och Svensk Mäklarstatistik noterade ingen nedgång bland storstäderna under perioden. Även i februari har ett positivt snittresultat noterats på riksnivå, plus två procent, och inte heller denna månad noterades några negativa resultat för landets storstäder. 

Medelpriset för en bostadsrätt i landet ligger nu på 40 827 kronor per kvadratmeter, baserat på den senaste månadens försäljningar. 

Störst prisuppgång i februari hade bostadsrätter i Stor-Stockholm där resultatet blev plus två procent, samtidigt som utvecklingen i Stor-Malmö stod stilla. 

Prisstatistik för bostadsrätter i Sverige, februari 2020: 

Källa: Uppdaterade siffror från Svensk Mäklarstatistik som offentliggjordes den tionde mars 2020 

Statistiken består av 24 466 sålda bostadsrätter under perioden december 2019 – februari 2020. 

Årstakten för utvecklingen av bostadsrättspriser på riksnivå ligger nu på plus nio procent. Antalet sålda bostadsrätter i landet uppgick till 9 700 under februari. Det är 1 000 fler än under samma period ifjol. 

Svensk Mäklarstatistik beräknar den senaste månadsförändringen genom ett medelvärde för de tre senaste månaderna, viktat efter antalet försäljningar, som jämförs med vad motsvarande värde var en månad tillbaka i tiden. Detta redovisas sedan som ett glidande medelvärde. Resultatet för den senaste månaden är preliminärt. Statistiken tas fram månatligen av Statistiska Centralbyrån (SCB) på uppdrag av Svensk Mäklarstatistik. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen