Prisuppgång för bostadsrätter i Västra Götaland

/assets/img/6977098-utsikt-trollhattan.jpg
Vy över Trollhättan. Foto: Mostphotos
 

Snittpriserna på bostadsrätter i Västra Götalands län har stigit, mest i kommunen Trollhättan. Det visar statistik för den senaste tremånadersperioden från Svensk Mäklarstatistik.

Under de tre senaste månaderna, december – februari, har priserna på bostadsrätter i Västra Götalands län stigit med i snitt 1,6 procent. För landet blev snittet 2,4 procent under samma period. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.

I 16 av länets kommuner var försäljningarna av bostadsrätter tillräckligt många under dessa tre månader, för att kunna utgöra ett statistiskt säkerställt underlag. Den största procentuella prisuppgången noterades för bostadsrätter i kommunen Trollhättan, med resultatet plus 11,9 procent. I Vänersborg blev noteringen plus 8,4 procent, och i kommunen Lerum med plus 5,2 procent. 

Det var övervägande positiva resultat som noterades i länet, men i ett antal kommuner sjönk priserna. Störst blev nedgången för bostadsrätter i kommunen Mariestad, med ett snittresultat på minus 11,1 procent för de tre senaste månaderna. I kommunen Härryda gick priserna ned med 1,4 procent, och i Alingsås blev resultatet minus 0,5 procent.

På årsbasis ligger nu utvecklingen av bostadsrättspriserna i Västra Götalands län på plus 8,3 procent, medan rikssnittet är plus 8,6 procent.

Svensk Mäklarstatistik beräknar den senaste månadsförändringen genom ett medelvärde för de tre senaste månaderna, viktat efter antalet försäljningar, som jämförs med vad motsvarande värde var en månad tillbaka i tiden. Detta redovisas sedan som ett glidande medelvärde. Den senaste tremånadersperioden jämförs med motsvarande period innan. Resultatet för den senaste månaden är preliminärt. Statistiken tas fram månatligen av Statistiska Centralbyrån (SCB) på uppdrag av Svensk Mäklarstatistik. 

Prisutveckling under de tre senaste månaderna i Västra Götalands län: 

Källa: Uppdaterade siffror från Svensk Mäklarstatistik som offentliggjordes den tionde mars 2020 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen