Mäklarbarometern: Mycket få tror på prisnedgång i storstäderna

/assets/img/12414160-norr-malarstrand_.jpg
Bostäder i Stockholm. Foto: Mostphotos
 

SBAB:s Mäklarbarometer för kvartal ett 2020 indikerar en prisuppgång i Stockholm och stillastående priser i Göteborg och Malmö. Ytterst få fastighetsmäklare tror på sjunkande bostadsrättspriser i storstadsregionerna. I alla fall om man får tro de tillfrågade fastighetsmäklarna.

I den senaste Mäklarbarometern från banken SBAB har 220 fastighetsmäklare, verksamma i landets storstadsregioner, fått svara på frågor om marknadsläget tre månader framåt. Denna gång genomfördes enkäten 13 – 27 januari i år, och resultatet visar att majoriteten av fastighetsmäklarna antingen förutspår stillastående eller stigande bostadsrättspriser under årets första kvartal. Detta enligt ett pressmeddelande från banken SBAB. 
 
Oförändrade till stigande bopriser beskrivs dominera prognosen för årets första kvartal, och “mycket få” fastighetsmäklare förutspår sjunkande priser. 
– Visst påverkar säsongen mäklarnas bedömning, marknaden varvar upp efter jul och nyår, men det är inte hela förklaringen. När nu det stora utbudet av bostäder sålts av blir det huggsexa om de bostäder som kommer ut, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, i pressmeddelandet.  


Så här bedömer fastighetsmäklarna prisutvecklingen kvartal ett 2020: 

Källa: Mäklarbarometern SBAB, andel i procent

Mäklarbarometern genomförs av Origo Group på uppdrag av SBAB.  

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen