Uppåt för bostadspriser i Lerum

/assets/img/mostphotos/28666708-korsning-i-centrala-falkoping.jpg
Falköping. Foto: Mostphotos
 

Den största prisökningen på bostadsrätter i Västra Götalands län under den senaste tremånadersperioden ägde rum i kommunen Lerum, medan priserna sjönk mest i Falköping. Det visar siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Det genomsnittliga kvadratmeterpriset i Västra Götalands län ligger nu på 37 448 kronor för den senaste tremånadersperioden. Det visar resultatet från Svensk Mäklarstatistiks senaste mätning som offentliggjordes den 7 februari.


I 18 av länets kommuner har försäljningarna av bostadsrätter varit tillräckligt många under de tre senaste månaderna, för att kunna utgöra ett statistiskt säkerställt underlag. Störst prisökning skedde i Lerums kommun där priserna steg med 7,5 procent. Även i Partille och Lidköping har priserna ökat, där med 6,9 procent respektive 6,7 procent. 


Samtidigt har priserna sjunkit i flera av länets kommuner. Störst nedgång skedde i Falköping där priserna gick ned med hela 16,8 procent. I Trollhättan skedde även där en prisnedgång, på 6,4 procent. I storstaden Göteborg har prisutvecklingen inte heller varit positiv. Där sjönk priserna med 1,2 procent. 

Årstakten för länet ligger nu på plus 6,5 procent.

Svensk Mäklarstatistik beräknar den senaste månadsförändringen genom ett medelvärde för de tre senaste månaderna, viktat efter antalet försäljningar, som jämförs med vad motsvarande värde var en månad tillbaka i tiden. Detta redovisas sedan som ett glidande medelvärde. Den senaste tremånadersperioden jämförs med motsvarande period innan. Resultatet för den senaste månaden är preliminärt.

Statistiken tas fram månatligen av Statistiska Centralbyrån (SCB) på uppdrag av Svensk Mäklarstatistik.


Prisutveckling under de tre senaste månaderna i Västra Götalands län (i bokstavsordning):

Källa: Svensk Mäklarstatistik

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen