Fortsatt nedåt för bostadsrättspriser i Västernorrland

/assets/img/harnosand.jpg
Härnösand i Västernorrlands län. Foto: Mostphotos
 

Svensk Mäklarstatistiks senaste siffror för boprisutvecklingen i Västernorrlands län, indikerar en genomsnittlig nedgång för bostadsrättspriser i länet. Mest sjönk priserna i kommunen Timrå.

I Västernorrlands län har priserna för bostadsrätter sjunkit med i snitt 2,7 procent under de tre senaste månaderna. Kvadratmeterpriset för en bostadsrätt i länet landade i genomsnitt på 13 924 kronor under samma period. Det visar de senaste siffrorna från Svensk Mäklarstatistik som släpptes den 14 januari 2020.

I fyra av länets kommuner har försäljningarna av bostadsrätter varit tillräckligt många under perioden, för att kunna utgöra ett tillräckligt stort underlag. Svensk Mäklarstatistiks miniminivå är 25 försäljningar per tremånadersperiod. 

Bland dessa kommuner noterades den största prisuppgången i Örnsköldsvik, med plus 4.8. Den största nedgången skedde i Timrå där priserna sjönk med 8,4 procent under den senaste tremånadersperioden. I Härnösand noterades en nedgång om 4,1 procent och i Sundsvall gick priserna ned med 2,1 procent.

På årsbasis ligger nu snittet för utvecklingen av bostadsrättspriser i länet på plus 1,2 procent, och på riksnivå är snittet plus 4,7 procent. 

Svensk Mäklarstatistik beräknar den senaste månadsförändringen genom ett medelvärde för de tre senaste månaderna, viktat efter antalet försäljningar, som jämförs med vad motsvarande värde var en månad tillbaka i tiden. Detta redovisas sedan som ett glidande medelvärde. Den senaste tremånadersperioden jämförs med motsvarande period innan. Resultatet för den senaste månaden är preliminärt.

Statistiken tas fram månatligen av Statistiska Centralbyrån (SCB) på uppdrag av Svensk Mäklarstatistik. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen