Dyrare bostadsrätter i Västra Götaland

/assets/img/25434418-mariestad-fran-ovan_.jpg
Mariestad. Foto: Mostphotos
 

Under de tre senaste månaderna har snittpriset för en bostadsrätt i Västra Götalands län stigit med 1,6 procent. I en av länets kommuner var prisuppgången drygt 38 procent. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Bostadsrätter i Västra Götalands län blev i snitt 1,6 procent dyrare under de tre senaste månaderna, och snittpriset per kvadratmeter landade på 36 474 kronor. Det framgår av Svensk Mäklarstatistiks senaste mätning.

I 19 av länets kommuner har försäljningarna av bostadsrätter varit tillräckligt många under perioden, för att kunna utgöra ett statistiskt säkerställt underlag.

Den kommun vars resultat stack ut mest var Mariestad där priset för en bostadsrätt i snitt blev 38,1 procent högre under perioden, årstakten för kommunen ligger nu på plus 15,9. Den näst högsta uppgången under den senaste tremånadersperioden återfanns i Strömstad där priset steg med 32,5 procent. Därefter kom resultatet för bostadsrätter i Tidaholm; plus 15,7 procent.

I andra kommuner sjönk priserna på bostadsrätter. Den största nedgången noterades i Falköping; minus 15,9 procent. I Trollhättan sjönk priserna med 10,5 procent, och i Vänersborg blev priset för en bostadsrätt i snitt 8,8 procent lägre.


Årstakten gällande utvecklingen av bostadsrättspriser i Västra Götalands län ligger nu på plus 2,9 procent.   

Svensk Mäklarstatistik beräknar den senaste månadsförändringen genom ett medelvärde för de tre senaste månaderna, viktat efter antalet försäljningar, som jämförs med vad motsvarande värde var en månad tillbaka i tiden. Detta redovisas sedan som ett glidande medelvärde. Den senaste tremånadersperioden jämförs med motsvarande period innan. Resultatet för den senaste månaden är preliminärt.

Statistiken tas fram månatligen av Statistiska Centralbyrån (SCB) på uppdrag av Svensk Mäklarstatistik.


Utveckling för bostadsrätter i Västra Götalands län de tre senaste månaderna:

Källa: Uppdaterad statistik från Svensk Mäklarstatistik den 09 december 2019

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen