Varierad boprisutveckling i Västmanland – stort tapp i Arboga

/assets/img/4831157-arboga-2.jpg
Arboga i Västmanlands län. Foto: Mostphotos
 

Priserna på bostadsrätter i Västmanlands län har i snitt stigit med sex procent under de tre senaste månaderna, enligt nya siffror från Svensk Mäklarstatistik. Men utvecklingen i länet har varit varierad. I Arboga noterades till exempel en stor nedgång under perioden.

I Västmanlands län har priserna på bostadsrätter ökat med i snitt sex procent under de tre senaste månaderna, och snittpriset per kvadratmeter i länet landade på 19 835 kronor. Detta enligt uppdaterade siffror från Svensk Mäklarstatistik, publicerade den 09 december 2019. I fem av länets kommuner har försäljningarna av bostadsrätter varit tillräckligt många under perioden, för att kunna utgöra ett tillräckligt stort underlag. Svensk Mäklarstatistiks miniminivå är 25 försäljningar per tremånadersperiod.

För bostadsrätter i kommunen Arboga noterades en prisnedgång om 19,8 procent, i Sala sjönk priserna med 2,2 procent, och i Fagersta blev resultatet minus 1,3 procent. I Köping var prisutvecklingen för bostadsrätter i kommunen tvärtom positiv; plus 12,6 procent under de tre senaste månaderna. Även i Västerås gick priserna upp; plus 5,1 procent.  


Årstakten för länet ligger nu på plus 8,4 procent. 

Svensk Mäklarstatistik beräknar den senaste månadsförändringen genom ett medelvärde för de tre senaste månaderna, viktat efter antalet försäljningar, som jämförs med vad motsvarande värde var en månad tillbaka i tiden. Detta redovisas sedan som ett glidande medelvärde. Den senaste tremånadersperioden jämförs med motsvarande period innan. Resultatet för den senaste månaden är preliminärt.

Statistiken tas fram månatligen av Statistiska Centralbyrån (SCB) på uppdrag av Svensk Mäklarstatistik. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen