Mäklarbarometern: Majoritet tror på stabila bopriser sista kvartalet

/assets/img/mostphotos/20258615-takbild-over-gamla-vaster_.jpg
Bostäder i Malmö. Foto: Mostphotos
 

De flesta mäklare i storstadsregionerna tror på stillastående priser för bostadsrätter under kvartal fyra, men samtidigt tror fler på stigande priser än på sjunkande. Det visar SBAB:s senaste Mäklarbarometer.

Enligt banken SBAB:s senaste Mäklarbarometer tror en majoritet av fastighetsmäklarna i landets storstadsregioner på ett oförändrat prisläge för bostadsrätter under årets sista kvartal. Samtidigt visar resultatet att det är fler som tror på stigande priser än på sjunkande i dessa regioner.  

Störst andel av mäklarna, 43 procent, förutspår högre bostadsrättspriser i Malmö under perioden, 40 procent tror på prisökning i Göteborg, och sammanlagt 33 i Stockholm. Den grupp som kände sig mer pessimistiska, och svarade att priserna kommer minska något, uppgick till fem procent gällande Malmö, och lika stor andel valde detta alternativ för Göteborg, jämfört med tre procent för Stockholm.   
– En förklarande faktor till den stabila avslutningen på 2019 är det låga ränteläget. När mycket annat är osäkert, som avmattning i konjunkturen, diskussioner om förändrat ränteavdrag och eventuellt höjt krav på kontantinsats så blir den låga räntan och att vi förvänts ha en låg ränta även framöver något som påverkar positivt, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, i ett pressmeddelande från banken. 

Mäklarbarometern är en enkät som genomförs kvartalsvis av Origo Group på uppdrag av banken SBAB. Den skickas ut till 220 fastighetsmäklare i Stor-Stockholm, Stor-Göteborg och Stor-Malmö, och nu senast genomfördes undersökningen mellan 16 och 30 september 2019.   

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen