Lägre bopriser i Västmanland

/assets/img/mostphotos/8426603--v.jpg
Västerås. Foto: Mostphotos
 

Snittpriset på bostadsrätter i Västmanlands län har fallit under sommaren. Ljusast ser det ut för Västerås där kurvan pekat uppåt sedan juni. Det visar den senaste mätningen från Svensk Mäklarstatistik.


De tre senaste månaderna har bostadsrättspriserna i Västmanlands län sjunkit med 2,9 procent i snitt, sett till årsbasis blir resultatet minus 0,2 procent. I Fagersta blev snittet för juni, juli och augusti minus 3,5 procent, och i Köping minus 7,7 procent.

För att kartläggningar av prisförändringar ska kunna räknas som statistiskt säkerställda, väljer Svensk Mäklarstatistik att endast låta kommuner med tillräckligt många försäljningar ingå.

Priserna på bostadsrätter i Västerås uppges ha sjunkit med 0,1 procent i snitt under den senaste tremånadersperioden. Detta samtidigt som snittpriserna på bostadsrätter i staden under augusti, enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik, uppges ha stigit med drygt en procent sedan juni. Från 22 403 kronor per kvadratmeter i juni upp till 22 779 kronor per kvadratmeter i augusti. En marginell uppgång noterades från juli till månaden efter. 

De olika utfallen beror på Svensk Mäklarstatistiks beräkningsmetod, vilken innebär att den senaste månadsförändringen beräknas genom ett medelvärde av de tre senaste månaderna, viktat efter antalet försäljningar, som jämförs med vad motsvarande värde var en månad tillbaka i tiden. Detta redovisas sedan som ett glidande medelvärde. Resultatet för den senaste månaden är preliminärt. Den senaste tremånadersperioden jämförs med motsvarande period innan.

Statistiken tas fram månatligen av Statistiska Centralbyrån på uppdrag av Svensk Mäklarstatistik.

 

  


Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen