De är vinnare på bostadsmarknaden 2014-2019

/assets/img/mostphotos/11399988-bostadshus.jpg
Foto: Mostphotos
 

Under de senaste fem åren har det hänt mycket på bostadsmarknaden. Det har varit rekordhöga priser och galna budgivningar, men nu verkar marknaden ha lugnat sig. Priset på bostadsrätter har i genomsnitt stigit med 28 procent i landets alla län. Den största ökningen har skett i Dalarnas län, och den lägsta i Uppsala län. Detta visar nya siffror från Fastighetsbyrån.

Det är i Dalarnas län som priset på bostadsrätter stigit mest de senaste fem åren. Där har priserna ökat med hela 91 procent sedan 2014. Ser man istället till den största ökningen räknat i kronor vinner Gotlands län. Priserna där ökade med 784 656 kronor, vilket är mer än hos den tidigare rekordhållaren Stockholms län. Den plats i landet som priserna stigit minst under femårsperioden är i Uppsala län. Där har priset ökat med 17 procent.
– På fem års sikt ser vi tydliga prisökningar i hela landet. Dock har vi haft en avmattning de senaste två åren och det är tydligt att det främst är i storstäderna. Ser man till värdeökning i kronor så är det inte längre storstadslän och -kommuner som dominerar listorna. Amorteringskraven har dämpat prisökningarna på dyrare orter och överlag så har prisskillnaderna i landet jämnats ut något, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån, i ett pressmeddelande. 


De orter som haft en stor procentuell prisökning utgår oftast från en lägre prisnivå. Denna lista toppas av Malung-Sälen där priserna ökat med 287 procent. De följs av Kristinehamn med en prisökning på 216 procent och Falköping med 212 procent. Ser man till värdeökningen i kronor är det även här Malung-Sälen som står högst upp på listan med en prisökning på 2 024 024 kronor. På andra plats kommer Lomma med 1 386 446 kronor och tredjeplatsen går till Lidingö med 1 329 282 kronor. Endast tre Stockholms-kommuner, Vaxholm, Lidingö och Ekerö, tar sig in på listan i år enligt Fastighetsbyrån. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen