Stigande bopriser i Västernorrland – störst uppgång i Sundsvall

/assets/img/mostphotos/17027778-vy-over-sundsvall_.jpg
Vy över Sundsvall. Foto: Mostphotos
 

I Västernorrlands län har priserna på bostadsrätter gått upp den senaste månaden. Från 13 519 kronor i snitt per kvadratmeter i april 2019, till 16 268 kronor under maj.

De tre senaste månaderna har bostadsrätter i länet haft en genomsnittlig prisuppgång om 3,6 procent. Den största uppgången i länet under samma period noterades i Sundsvall, där priserna steg med 6,7 procent. På andra plats hamnar marknaden i Örnsköldsvik, med plus 5,7 procent.

Priserna i kommunen Timrå backade med 0,2 procent, och i Härnösand med minus 0,6. I resterande delar av länet såldes inte tillräckligt många lägenheter under mätperioden, för att resultatet skulle kunna klassas som statistiskt säkerställt.

På årsbasis ligger prisutvecklingen för bostadsrätter i länet nu på minus 3,8 procent. De senaste tolv månaderna har det sålts 1852 lägenheter där.

Svensk Mäklarstatistik beräknar den senaste månadsförändringen genom ett medelvärde av de tre senaste månaderna, viktat efter antalet försäljningar, som jämförs med vad motsvarande värde var en månad tillbaka i tiden. Detta redovisas sedan som ett glidande medelvärde.

Resultatet för den senaste månaden är preliminärt. Statistiken tas fram månatligen av Statistiska Centralbyrån (SCB) på uppdrag av Svensk Mäklarstatistik. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen