Tron på bopriser fortsatt negativ

/assets/img/mostphotos/24810935-hamninloppet-till-helsingborg.jpg
Helsingborg i Skåne. Foto: Mostphotos
 

Hushållens negativa förväntningar på svenska bostadspriser håller i sig. Det är resultatet av SEB:s Boprisindikator i januari. Störst nedgång noterades i Skåne.

SEB:s undersökning Boprisindikatorn har visat negativa siffror flera månader i rad, senaste uppgången var i september. I januari hamnade rikssnittet på noll, en nedgång med tio enheter från föregående månad. Den negativa trenden är genomgående för alla regioner, med undantag för Stockholm där indikatorn steg från minus åtta till minus fyra. Trots detta har regionen fortsatt den lägsta noteringen.

Den största nedgången var på 19 enheter och noterades i Skåne, från 17 enheter i december ned till minus två denna månad. I Svealand, exklusive Stockholm, var nedgången 14 enheter. För Norrland sjönk indikatorn med två enheter. I Östra Götaland gick den ned med nio enheter, och i Västra Götaland sjönk den med sex enheter.

I undersökningen får ett urval av hushåll bland annat svara på frågan om de tror på stigande, fallande eller oförändrade bopriser under det kommande året. Denna månad var det lika stor andel som trodde på stigande priser, som på fallande: 36 procent.
– För första gången i Boprisindikatorns drygt 15-åriga historia väger det nu helt jämnt mellan de som tror på stigande priser och de som tror på sjunkande priser, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson, i ett pressmeddelande.

21 procent av de tillfrågade hushållen svarade att de tror på oförändrade bopriser, vilket är samma resultat som månaden innan.  

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen