Mindre bostadsrätters budgivning svalare i år

/assets/img/mostphotos/19870493-vardagsrum-med-sovalkov.jpg
Foto: Mostphotos
 

Prisökningen av små lägenheter under budgivning blev lägre under årets första sex månader, än under samma period förra året. Det visar ny statistik från Booli.

Under första halvåret 2018 gick priserna för mindre bostadsrätter upp mindre under budgivning, jämfört med samma period 2017. I år blev de 11,1 procent dyrare, och förra våren drygt 23 procent. Alltså rör det sig om en nedgång på cirka 50 procent för landet.

Även små lägenheters medelslutpris blev lägre det här året, än under samma tidsperiod i fjol. I Stockholm var skillnaden störst, där en liten bostadsrätt blivit drygt åtta procent billigare på ett år. Från 3031400 kronor våren 2017 ned till 2787400 kronor i år. I Göteborg blev minskningen knappt åtta procent, och för mindre bostadsrätter i Malmö kunde man se en nedgång på drygt sex procent.

– Efter att det ökade amorteringskravet infördes har månadskostnaden ökat för många, framförallt i Stockholm. Det gör att en del som tidigare tittat på större bostäder behöver tänka om och köpa mindre. Det kan vara en av förklaringarna till att just små lägenheter fortfarande slutar en bra bit över utropspriset, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli.

I undersökningen, som gjorts av SBAB:s bostadssajt Booli, har lägenheter med en yta på maximalt 39 kvadratmeter räknats som små.  

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen