Bankföreningen: Svårare att få bolån framöver

/assets/img/mostphotos/57874618-small-house-between-stacks-of-coins-representing-housing-(2).jpg
Foto: Mostphotos
 

SVT Nyheter rapporterar att Sveriges banker ska se över sina regler för bolån, något som kommer påverka låntagare i framtiden. Enligt Bankföreningens vd ska det bli svårare att få lån.

På grund av det ekonomiska läget som råder, med stigande elpriser och inflation, går flera svenska banker igenom sina regler kring bolån. Det är främst de så kallade KALP-kalkylerna, de som handlar om hur mycket bolånetagaren har kvar att leva på, som ska ses över. Eftersom flera delar i samhället blivit dyrare, som el och livsmedel, måste dessa kalkyler förändras. 


SVT Nyheter har talat med Hans Lindberg som är Bankföreningens vd. Han menar att det framöver kommer bli svårare att få bolån. Han berättar också att det inte handlar om att hushållen inte klarar av sina lån utan att de inte klarar av det extra sparandet. 


I branschorganisationen Bankföreningen ingår 31 banker samt bostadsinstitut och finansbolag. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen