Höjda boräntor hos SBAB och Danske Bank

/assets/img/img_e4125.JPG
Foto: Linda Myrin
 

SBAB och Danske Bank har höjt sina listräntor på bolån. Förändringen började gälla den fjärde oktober i år. Det framgår av pressmeddelanden från bankerna.

Den fjärde oktober i år höjdes listräntor på bolån hos både SBAB och Danske Bank. Anledningen ska vara stigande marknadsräntor vilket lett till att bankernas upplåningskostnader på kapitalmarknaden ökat. 

Hos SBAB har räntorna uppjusterats i ett intervall mellan 0,10–0,25 procentenheter, där räntor för de längsta bindningstiderna stigit mest. Rörliga boräntan ökade med 0,20 procentenheter. 

Den lägsta möjliga bolåneränta som SBAB erbjuder avser Grönt bolån (bostäder med energiklass A eller B) med tre års bindningstid och en belåningsgrad om max 70 procent, lägst 4,5 miljoner kronor. För denna typ av lån på bostäder ges ytterligare ränterabatt om 0,10 procent. För energiklass C ges en ränterabatt om 0,05 procent.


Samtidigt höjde Danske Bank sina listräntor med 0,09–0,35 procentenheter. Störst justering gjordes för rörliga bolån där räntan ökade med 0,35 procentenheter.


Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen