KI: Förväntningar om högre boräntor oroar hushållen

/assets/img/18513375-senior-man-in-glasses-thinking-at-home.jpg
Foto: Syda Productions / Mostphotos
 

Många svenska hushåll känner oro för ekonomin framöver, både för egen del och för utvecklingen på nationell nivå. Ett av skälen till det ska vara förväntningar om högre bolåneräntor. Det framgår av en ny rapport från Konjunkturinstitutet (KI).

Hushållens syn på den egna ekonomin försämrades rejält i mars, enligt rapporten “Konjunkturläget Mars 2022” från myndigheten Konjunkturinstitutet (KI). Många hushåll oroar sig nu för hur ekonomin kommer se ut på ett års sikt, både när det gäller privatekonomin och svensk ekonomi i stort.

Dippen uppges kunna kopplas till sådant som hushållens förväntningar om högre bolåneräntor och förväntningar om högre priser som en effekt av konflikten i Ukraina.

Vidare förutspår KI att Riksbanken kommer höja reporäntan redan i september 2022, vilket är betydligt tidigare än Riksbankens senaste besked: En preliminär höjning under andra halvåret 2024. Enligt KI följer därefter år med ytterligare uppjusteringar av räntan.

I år tror myndigheten på en höjning av reporäntan till 0,3 procent och nästa år väntas den  hamna på 0,8 procent. Därefter kommer en uppjustering till 1,0 procent år 2024, och under 2026 höjs räntan till 1,3 procent.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen