Stor andel unga vill att startlån införs

/assets/img/mostphotos/remote.jpg-(1)-1648728203.jpeg
Pressbild: HSB
 

Enligt en ny Sifoundersökning som gjorts på uppdrag av HSB vill ungefär hälften av de unga vuxna att ett statligt startlån införs för de som ska köpa sin första bostad.

Att vara ung och köpa sin första bostadsrätt är inte alltid enkelt. Många har svårt att få råd med amorteringskrav och höga kontantinsatser och behöver i många fall få ekonomiskt stöd från familj. 


Nu har Sifo genomfört en undersökning på uppdrag av HSB för att ta reda på hur de unga vuxna i landet ser på ett statligt startlån. Av de cirka 1 000 personerna i åldersgruppen 18–30 år uppgav nära hälften att de gärna vill se att ett statligt startlån för förstagångsköpare införs. 


Av undersökningen framgår det även att majoriteten av de unga inte äger bostaden de idag bor i och endast hälften av de som vill köpa en lägenhet inom fem år kommer ha råd med det. 

– Undersökningen visar att startlånet behövs, är välkommet och skulle göra stor nytta för unga vuxna. Det skulle ge många unga tillbaka hoppet om en egen bostad, säger Johan Nyhus, förbundsordförande HSB.


I april kommer en statlig utredning lägga fram förslag på hur förstagångsköpare ska ta sig in på bostadsmarknaden där utformningen av ett startlån föreslås. Det skulle kunna se ut så att en förstagångsköpare enbart behöver spara ihop till fem procent av kontantinsatsen istället för de 15 procent som gäller nu. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen