Stockholm: Sparat barnbidrag räcker inte till bostadsköp

/assets/img/mostphotos/33129115-woman-hand-putting-coin-on-piggy-bank.jpg
Foto: Mostphotos
 

Enligt beräkningar genomförda av Länsförsäkringar räcker det inte med att föräldrar sparar barnbidraget i 20 år för att deras barn ska ha råd med kontantinsatsen för en mindre bostad.

Länsförsäkringar har räknat på hur mycket det krävs att föräldrar sparar åt sina barn för att kunna se till att de i framtiden har råd med kontantinsatsen till sin första bostad. Enligt bankens beräkningar räcker inte barnbidraget till utan det skulle krävas att de lagt undan 400 kronor mer, totalt 1 725 kronor i månaden, för att få ihop till kontantinsatsen för en lägenheten på 30 kvadratmeter i Stockholm. 


Om man jämför sparandenivån i Stockholm på de ungefärliga 1 700 kronorna i månaden med de andra storstäderna ser man en nivå på 1 125 kronor i månaden i Göteborg och i Malmö 731 kronor i månaden i 20 år. 


Beräkningarna som banken gjort baseras på en årlig prisökning på fyra procent och sex procent ränta-på-ränta på sparandet, som sträcker sig från idag till år 2041. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen