Nya EU-regler öppnar upp för gröna bolån

/assets/img/mostphotos/38627841-sustainable-living-3d-illustration-with-ecology-icons.jpg
Foto: Mostphotos
 

EU har ändrat sina krav för vilka fastigheter som räknas som hållbara. Tack vare detta räknas nu 15 procent av Sveriges byggnader in i den kategorin, vilket leder till en större marknad för gröna bolån. Detta rapporterar Dagens industri.

Ett grönt bolån ges till en fastighet som klarar vissa miljökrav, som att byggnaden når upp till energiklass A eller B. Efter att stickprov tagits av Finansinspektionen slår de fast att endast en procent av låntagarna i Sverige har gröna bolån. Nu ser dock myndigheten en tillväxt då fler kunder är medvetna om klimatet och fler banker erbjuder denna typ av lån. De gröna bolånen förekommer främst i Stockholm och Göteborg, enligt Dagens industri (Di).

 

En annan orsak till att de gröna bolånen kommer bli vanligare på marknaden är att kraven för fastigheter som räknas som hållbara förändrats i EU. Detta gör att 15 procent av alla byggnader i Sverige nu klassas som hållbara, jämfört med en–två procent tidigare. Nu räknar EU ett lands 15 procent mest energieffektiva bostäder som hållbara. Detta innebär att hur hållbara bostäder ser ut kan skilja sig mycket mellan olika länder.

 

De gröna bolånen är attraktiva för låntagare då de ger en ränterabatt. Detta kan erbjudas då banken kan ge ut obligationer för hållbara eller energieffektiva bostäder, något som är lockande för investerare.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen