Den låga boräntan ger stigande bopriser

/assets/img/mostphotos/33080321-wiev-on-coastline-of-sodermalm-island-in-stockholm.jpg
Fortsätter räntan att sjunka kan bostadspriserna stiga, framförallt i Stockholm. Foto: Mostphotos
 

Bolåneräntorna är låga just nu och förväntas att sjunka ännu mer. Om de skulle bli lägre lär bostadspriserna stiga igen, inte minst i huvudstaden. Detta rapporterar Dagens Industri.

Den femte september kommer ett nytt räntebesked från Riksbanken. Före sommarens semesterperiod gav Riksbanken beskedet att en ny höjning skulle ske kring årsskiftet. Enligt bland annat Nordea lär denna plan inte hålla. ”...det är svårt att stå emot tongivande centralbanker som Fed och ECB, en konjunktur som försvagas och en fallande inflationstakt”, skriver Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, i en ny boränteprognos.


I juli sjönk snitträntan för rörliga bolån hos sju av 13 banker på Comboloan, en jämförelsesajt för lån. Annika Winsth skriver i prognosen att de sjunkande räntorna kan leda till högre priser på bostäder, framför allt i Stockholm. De låga räntorna menar hon är här för att stanna. 


Dagens Industri har talat med Christina Söderberg som är sparekonom på Compricer. Hon menar att ränteutsikterna är osäkra men att det finns en stor chans att räntan sjunker ännu mer. Den som har ett rörligt bolån bör avvakta och fortsätta med rörligt enligt henne.
– Boräntorna kan absolut komma ned mer. Riksbankschefen Stefan Ingves har själv sagt att om det behövs finns utrymme kvar att sänka styrräntan till ytterligare minus innan botten är nådd. Och bankerna har fortsatt stora marginaler på bolånen, så de kan sänka boräntor även med oförändrad styrränta, säger Annika Winsth till Dagens Industri.   

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen