Brf:er tar allt större lån

/assets/img/mostphotos/10602140.jpg
Foto: Mostphotos
 

Sedan 2010 har den totala summan som bostadsrättsföreningar lånat ökat med i genomsnitt fem procent per år. Det rapporterar Dagens industri om.

Det var i september 2010 som Statistiska centralbyrån (SCB) började samla in statistik för de svenska bostadsrättsföreningslånen. De uppgick då till totalt 311 miljarder kronor. I mars i år har de ökat med 173 miljarder kronor, till 485 miljarder. Det motsvarar en genomsnittlig ökning på fem procent per år.


Många nybildade föreningar har haft problem med för höga lån. Vissa bostadsutvecklare har försökt maximera sin lönsamhet genom att lägga in för mycket lån i föreningen. Konsumenttjänsten Allabrf har tagit fram statistik om den genomsnittliga belåningen för nyproducerade bostäder i Stockholm. År 2017 uppgick belåningen i snitt till 14 000 kronor per kvadratmeter. Fem år tidigare var den genomsnittliga belåningen drygt 10 000 kronor per kvadratmeter. Ser man på statistik som berör den genomsnittliga belåningen hos bostadsrättsföreningar i hela landet landar siffran på 5 500 kronor per kvadratmeter, skriver Dagens industri.


Om räntorna skulle gå upp kan många hushåll få det tuffare med tanke på att flera föreningar skulle behöva höja avgifterna på grund av ökade räntekostnader. Allra tuffast skulle det vara för de som tillhör högt belånade föreningar.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen