Bankerna tjänar bra på bolån – trots sjunkande marginal

/assets/img/bilder_nyheter/pressbild_fi.jpg
Brunnsgatan 3, Stockholm. Foto: Finansinspektionen
 

Bolån fortsätter att vara en bra affär för bankerna, trots att bruttomarginalen sjunker. Det visar statistik från Finansinspektionen.

Under kvartal fyra 2018 sjönk bankernas bruttomarginal på bolån med fem punkter, från 1,55 procent i slutet av det tredje kvartalet ned till 1,50 procent vid utgången av det fjärde. Det skriver Finansinspektionen på sin hemsida.
Sedan slutet av kvartal två, då marginalen låg på 1,57 procent, har den sjunkit med sju punkter. Trots detta bedöms bruttomarginalen fortfarande ligga på en hög nivå.

Enligt Victoria Ericsson vid Finansinspektionens presstjänst är marginalen fortsatt hög, om man jämför den period som FI har gjort mätningar, det vill säga sedan 2002. Men hon tillägger också att Finansinspektionen inte definierar vad de anser vara en normalnivå.
– Vi kan se att bankerna historiskt har haft bra lönsamhet för bolån även vid lägre nivåer för marginalen än den vi ser idag. Det finns utrymme för kunderna att vara aktiva, jämföra olika alternativ, byta bank och så vidare, förklarar hon för Bostadsrättsnytt.

I slutet av förra året blev genomsnittliga räntor på nya bolån lägre. Detta samtidigt som en nedgång på tre punkter noterades för bankernas faktiska utlåningsräntor, och finansieringskostnaderna i snitt gick upp med två punkter.  


Uppdaterad FEB 21, 2019 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen