Så hög lön krävs för bolån till etta

/assets/img/bilder_nyheter/sedlar-och-mynt-riksbanken.jpg
Foto: Riksbanken
 

SBAB har jämfört kraven för bolån till ettor i Sveriges 20 största kommuner. Detta med hjälp av statistik från Booli och SCB.

Krav på höga inkomster gör det svårt för unga att ta sig in på bostadsmarknaden. För de som inte stått i bostadskö i decennier, och vill ha ett eget boende, är det enda alternativet som återstår ofta att köpa en bostadsrätt. Men höga inkomstkrav för att få bolån gör det svårt för många.

Enligt SBAB:s kartläggning krävs det mest i lön för att få låna till en etta i Stockholm, Göteborg och Uppsala. I Stockholm behöver du tjäna 36 500 kronor i månaden, samtidigt som medellönen för unga i huvudstaden är runt 20 000 kronor. I Göteborg krävs en inkomst på 33 000 kr, och i Uppsala 29 000 kronor. I Västerås kan de med 20 500 kronor i månadslön få bolån för att köpa en etta, och undersökningens lägsta inkomst räcker till en liten lägenhet i Sundsvall.

Undersökningen av bolånekraven i de 20 största kommunerna baseras på statistik för ettor från bostadssajten Booli, och banken SBAB har räknat utifrån en kontantinsats på 15 procent. Lönestatistik har hämtats från Statistiska centralbyrån (SCB) och innehåller medellöner från år 2016, för kvinnor och män i åldern 25 till 29 år. Det har också tagits hänsyn till hur stor inkomst som krävs för att klara omkostnader för att leva och bo, i form av lån, amortering och matinköp etcetera.

Se hela listan här:


Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen