Stillastående bopriser i Sverige

/assets/img/31289189-malmo-inre-fyr.jpg
Malmö. Foto: Mostphotos
 

Den genomsnittliga prisutvecklingen för bostadsrätter på riksnivå var oförändrad under december 2019. I landets storstadsområden stod priserna också stilla, förutom i Malmö där priserna sjönk. Det visar den senaste mätningen från Svensk Mäklarstatistik.

Snittpriserna på bostadsrätter i landet var oförändrade under december 2019, liksom rikssnittet för den senaste tremånadersperioden, oktober – december samma år. På årsbasis ligger utvecklingen nu på plus 4,7 procent. I december var priserna stillastående även i storstadsområdena, förutom i Centrala Malmö och Stor-Malmö där priserna för bostadsrätter gick ned med en procent i snitt. 

Tremånaderssiffran visar på en uppgång om två procent i Stor-Stockholm och plus en i Centrala Stockholm. I Stor-Göteborg noterades stillastående priser under samma period, samtidigt som priserna sjönk med  två procent i Centrala Göteborg. Snittutvecklingen för bostadsrättspriser i Stor-Malmö blev minus fyra procent under de tre senaste månaderna, och minus en procent i Centrala Malmö.

På riksnivå blev medelpriset för en bostadsrätt 37 435 kronor per kvadratmeter, baserat på den senaste månadens försäljningar (december 2019). Månaden innan var medelpriset 38 705 per kvadratmeter.  

Källa: Statistik från Svensk Mäklarstatistik, uppdaterad den 14 januari 2020 


Svensk Mäklarstatistik beräknar den senaste månadsförändringen genom ett medelvärde för de tre senaste månaderna, viktat efter antalet försäljningar, som jämförs med vad motsvarande värde var en månad tillbaka i tiden. Detta redovisas sedan som ett glidande medelvärde. 

Resultatet för den senaste månaden är preliminärt. Statistiken tas fram månatligen av Statistiska Centralbyrån (SCB) på uppdrag av Svensk Mäklarstatistik. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen