Mäklare varnas – upprättade köpehandlingar utan uppdrag

Ett beslut från FMI togs upp i kammarrätten i Göteborg. Foto: Mostphotos

Fastighetsmäklarinspektionen beslutade i september 2023 att återkalla en fastighetsmäklares registrering då mäklaren upprättat en rad dokument och delat dessa vidare, utan att ha faktiska uppdrag. Efter ett överklagande ändrades återkallningen av registrering till en varning – ett beslut som Fastighetsmäklarinspektionen i sin tur överklagade men fick avslag. 

I september 2023 återkallade Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) en mäklares registrering. Mäklaren hade enligt FMI:s beslut vid minst fyra tillfällen upprättat köpehandlingar utan att ta reda på tillräckligt om kunderna. Inte heller hade mäklaren kontrollerat att säljarna i fråga faktiskt ägde bostadsrätterna som köpehandlingarna handlade om. Av de fyra köpehandlingarna var det i tre fall samma person som angavs som köpare. Upprättandet av dokumenten ska ha skett år 2021, alltså två år innan FMI tog sitt beslut. Mäklaren var då ny i sin yrkesroll. 

Inga transaktioner skedde någonsin mellan köpare och säljare kopplat till de köpehandlingar som mäklaren upprättat. De köpare och säljare som nämndes i dokumenten bodde vid FMI:s utredning kvar på sina adresser.  Enligt beslutet från FMI hade dokumenten skapats av mäklaren utan att det funnits någon avsikt att lägenheterna i fråga skulle säljas. 

FMI skrev i sitt beslut att köpehandlingarna till viss del innehöll korrekt information som adresser och telefonnummer, men bland annat förekom fel namn på en bostadsrättsförening och andra uppgifter, som belopp, hade angetts på fel sätt. Mäklaren hade senare raderat dokumenten ur mäklarsystemet. Dokumenten kunde hittas ändå då mäklaren hade mejlat dessa till sig själv. 

Mäklaren uttalade sig hösten 2023 då FMI utredde anmälan som gjorde att inspektionen började titta närmare på mäklarens yrkesutövande. Mäklaren uppgav då att han upprättat dokumenten för att ge service åt potentiella kunder och marknadsföra sig för att kunna få uppdrag i framtiden. Han har skickat dokumenten till flera personer. 

FMI ansåg att mäklaren hade upprättat dokumenten i sin yrkesroll som registrerad mäklare. Dokumenten ska ha varit så väl skrivna att de hade kunnat tas för riktiga köpehandlingar kopplade till faktiska affärer. FMI menar att mäklaren borde ha förstått att dessa dokument kunde komma att användas i “bedrägliga syften”. 

FMI ifrågasatte mäklarens lämplighet och redbarhet inom yrket då han gett falsk legitimitet till dokument som inte skulle användas och dessutom spridit dessa. Inspektionen menar att mäklaren inte agerat utifrån god fastighetsmäklarsed. “Fastighetsmäklarinspektionen kan därför inte se att någon annan påföljd än återkallelse av registreringen kan komma i fråga”, står det i det snart två år gamla beslutet. FMI menade också att mäklaren saknat allmän riskbedömning gällande att det han gjort är en överträdelse av penningtvättsregelverket. Att inte ha en sådan riskbedömning var enligt FMI grund för en varning. 

Mäklaren utreddes också vid tidpunkten av polis för hanteringen av de dokument han hade upprättat, men ärendet lades ned. 

Beslutet har överklagats två gånger – först av mäklaren och sedan av Fastighetsmäklarinspektionen. Den första gången var det mäklaren som överklagade, då till Förvaltningsrätten i Kalmar som tog upp överklagandet i mitten av 2024. Mäklaren ville i första hand att beslutet om återkallad registrering skulle upphävas. Förvaltningsrätten valde att ändra FMI:s återkallelse av registrering och ändra det till att mäklaren endast får en varning. Det som låg till grund för att den återkallade registreringen ändrades till en varning var bland annat att de händelser som låg till grund för FMI:s beslut hade inträffat två år tidigare. Polisen hade lagt ner sin förundersökning och inga andra varningssignaler hade uppkommit under de två åren. Förvaltningsrätten höll med om att det mäklaren gjort är klandervärt men att de överträdelser han gjort i början av sin karriär inte skulle anses så allvarliga att registreringen skulle återkallas. Förvaltningsrätten ansåg därför att en varning var tillräcklig som åtgärd. 

FMI överklagade Förvaltningsrättens beslut till Kammarrätten i Göteborg och ville att deras beslut om återkallad registrering skulle stå fast. Den 7 april i år kom domen att kammarrätten avslår överklagandet. Kammarrätten menar att de gjort en sammantagen bedömning av att mäklaren inte vid andra tillfällen agerat felaktigt eller åsidosatt sina skyldigheter som mäklare och att påföljden för de upprättade köpehandlingarna 2021 kan stanna vid en varning. 

Några månader innan beslutet om återkallad registrering 2023 hade FMI gett samma mäklare en varning för att han vid en marknadsföring av en lägenhet lämnat vilseledande uppgifter om att trerummaren i fråga enkelt skulle kunna göras om till en fyra, vilket enligt FMI inte stämde. Varningen överklagades av mäklaren till förvaltningsrätten i Karlstad. I september 2024 meddelade rätten att de upphäver FMI:s beslut om varning då de anser att det inte fanns tillräckliga skäl att anse att mäklaren agerat i strid med god fastighetsmäklarsed.  FMI överklagade att varningen upphävts, men kammarrätten avslog överklagan.

Senaste nyheter