Två systrar ärvde en bostadsrätt av sin mamma och ansökte om att hyra ut den i andra hand. Styrelsen avslog ansökan, vilket även hyres- och arrendenämnden samt Svea hovrätt gjorde, då anknytningen till boendet inte ansågs tillräckligt stark.
I Västerås ansökte två systrar om att hyra ut en bostadsrätt i andra hand som de hade ärvt från sin mamma. Systrarna själva bodde inte i lägenheten men hade som avsikt att låta den ena systerns son flytta in i lägenheten efter avslutade gymnasiestudier, och på så sätt behålla bostaden inom familjen. Detta framgår av handlingar från Svea hovrätt.
Bostadsrättsföreningen nekade till uthyrning, varpå systrarna vände sig till Hyres- och arrendenämnden i Västerås med ansökan om uthyrning. Enligt bostadsrättslagen är uthyrning endast godkänt med styrelsens tillstånd eller, om ett sådant uteblir, ett tillstånd från hyresnämnden. Tillståndet ska då vara tidsbegränsat.
Det som hyresnämnden kom fram till var att systrarna ska nekas uthyrning. Den ena systern hade under 2024 flyttat in i ett hus med sin familj, och därför ansåg hyresnämnden det osannolikt att hon skulle nyttja den ärvda lägenheten inom en snar framtid. Av informationen att döma fanns ingenting som tydde på att någon av systrarna försökt sälja bostadsrätten i närtid. Därför fanns inga bevis för att lägenheten skulle hyras ut på grund av att den var svårsåld, vilket annars kan vara en orsak till en önskan om uthyrning.
Enligt rättspraxis ska tillstånd för uthyrning i andra hand ges om bostadsrättsinnehavarens barn ska nyttja boendet eller om någon annan planeras hyra bostadsrätten i väntan på att innehavarens barns inflyttning. En förutsättning för ett sådant tillstånd är att det ska vara i nära anslutning till när lägenheten införskaffas.
Hyres-och arrendenämnden ansåg att systrarna inte förvärvat lägenheten i syfte att någon av deras barn skulle vara boende där, utan att bostadsrätten gavs till dem efter deras mammas död. Eftersom det inte gick att fastställa med säkerhet att sonen, som planerades bo i lägenheten, faktiskt skulle göra det efter gymnasietiden saknades skäl för uthyrning och ansökan avslogs.
Systrarna överklagade beslutet till Svea hovrätt. Hovrätten ansåg precis som hyresnämnden att boendet inte bevisats vara svårt att sälja. Utöver detta hade systrarna inte bott i lägenheten själva och även om avsikten var att ena systerns son skulle nyttja boendet ansågs anknytningen till lägenheten som för svag. I och med detta fanns inte skäl nog till uthyrning och ansökan avslogs.